בקרנות הפנסיה החדשות, שהוקמו בשנות התשעים של המאה הקודמת, אנשים צוברים בהדרגה את הכספים שמושקעים באפיקים שונים. בהתאם לסכומים שנצברו ולרווחים שהופקו, כך יהיה גובה הקצבה החודשית שתתקבל בעת היציאה לגמלאות. ואולם, ישנם מרכיבים נוספים המשפיעים על גודל החיסכון ועל גובה הקצבה בקרן פנסיה, ואחד מהם הוא מאזן אקטוארי המבוסס על עיקרון הערבות ההדדית.
אכן, אחד העקרונות המנחים את קרנות הפנסיה החדשות הוא הערבות ההדדית, שמשמעה שהחוסכים אינם נפרדים לחלוטין זה מזה. למעשה, הם ערבים זה לזה בכל הקשור במרכיב הביטוחי של הקרן, המשפיע על חסכונותיהם. בשורות הבאות יוסבר מהו איזון אקטוארי קרנות פנסיה וכיצד הוא משפיע על החסכונות ועל גובה הקצבה שלכם.
כיסוי המרכיב הביטוחי בקרנות הפנסיה
אם יש לכם פוליסת תאונות אישיות, ביטוח בריאות פרטי או ביטוח חובה בחברת ביטוח מסוימת, בקרות אירוע ביטוחי החברה מכניסה את היד לכיס ומשלמת. לעומת זאת, בקרנות הפנסיה לא החברה היא שמשלמת אלא כספי החוסכים. אכן, בקרנות הפנסיה יש מרכיב ביטוחי המחולק לשניים: ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה. מטרתם של הביטוחים הללו היא לספק עוגן, יציבות וביטחון בעת אירועים הפוגעים באופן קשה במצבו הכלכלי של העמית ומשפחתו. על מנת שתוכל לשלם את המגיע לעמיתים במצבים כאלו, החברה המנהלת את קרן הפנסיה מחלקת בין כספים המופרשים לחיסכון, ובין כספים המיועדים לרכיב הביטוחי, שנשמרים בחשבון נפרד.
החשבונות הביטוחיים מהווים עתודה או קופה, שממנה יוצאים הכספים כדי לכסות את מקרי הנכות או הפטירה לפני יציאה לגמלאות. אבל איך החברה המנהלת יודעת בדיוק כמה כסף צריך להיות בעתודה? לשם כך היא מעסיקה אקטוארים המבצעים תחשיבים סטטיסטיים ואחרים, שמביאים תחזית לגבי מספר המקרים הביטוחיים הצפויים באותה שנה ורבעון. מתוך התחזית הזאת נגזר אומדן של העלויות הביטוחיות. במידה והתחזית תואמת לחלוטין למציאות, אין בעיה. אבל לא פעם יש פער בין האומדנים על הנייר ובין העולם הממשי.
על מנת לגלות את ההתאמה (או אי ההתאמה), בכל שלושה חודשים מבוצע חישוב של הכספים שנכנסו לקופה הביטוחית בקרן הפנסיה, ולעומתם, של הכספים ששולמו עבור תביעות אובדן כושר עבודה ומוות. ייתכן שסך הכספים שנכנסו לקופה היה גבוה מסך התשלומים שיצאו ממנה, כך שנשאר עודף בקופה. את העודף האקטוארי הזה לא משאירים בקופה וצוברים אותו לרבעונים הבאים, אלא מבצעים הפעלת מנגנון איזון אקטוארי. כלומר, לוקחים את הכספים העודפים ומחלקים אותם בין העמיתים, וכך גדלים הכספים הצבורים בחיסכון של כל עמית.
לעומת זאת, ייתכן מצב בו סך הכספים ששולמו מתוך הקופה היה גבוה מסך הכספים שהופקדו בה. כעת נוצר לנו גירעון אקטוארי בקופה ושוב יש להפעיל את המנגנון, רק שהפעם הפוך. כלומר, הקרן לוקחת את הכספים החסרים לכיסוי הגירעון מתוך החסכונות של העמיתים.
כדי לסבר את האוזן נביא דוגמא של קרן, שצפתה כי ברבעון הרביעי של שנת 2023 יהיו 150 תביעות בגין אובדן כושר עבודה ומוות, אך בפועל היו 153 תביעות. המשמעות היא שהקרן מצויה ברבעון הזה בגירעון אקטוארי של 3%, לכן מנגנון האיזון נכנס לפעולה ומפחית את הנכסים של העמיתים ב- 3% עד החזרה לאיזון. אחד העמיתים בקרן הוא יוסי, שצבר בינתיים 100 אלף ₪. יוסי מסתכל בדו"ח הרבעוני על שורת עדכון יתרת הכספים בגין מנגנון אקטוארי, ומגלה ש- 3% ירדו מחסכונותיו עקב האיזון, כלומר 3,000 ₪. חוסכת אחרת היא רונית, שכבר יצאה לגמלאות ומקבלת קצבה של 5,000 ₪ בחודש. גם היא מסתכלת על אותה השורה בדו"ח ומגלה ש- 3% יורדים מסכום קצבתה ברבעון הזה. כלומר, היא תקבל רק 4,850 ₪. יש לציין כי החישובים מעט מורכבים יותר, אך זהו העיקרון.
כמה דברים שכדאי לדעת על איזון אקטוארי והשפעתו על בחירת קרן פנסיה
הנה מספר דברים שחשוב לדעת בנושא זה:
- מטבע הדברים, תמיד יהיה פער מסוים בין התחזיות ובין המציאות, לפעמים למעלה ולפעמים למטה. לכן, לא צריך להיבהל כי בסופו של דבר ההפסדים והרווחים נוטים להתאזן לאורך השנים.
- עם זאת, עדיין כדאי להכניס את היסטוריית האיזונים האקטואריים כפרמטר בהשוואה בין קרנות פנסיה. במידה והגירעונות האקטואריים של הקרן היו רבים וגבוהים יחסית לאורך תקופה ממושכת, זוהי בהחלט נקודה לרעתה. מאידך, יש יתרון לקרנות המציגות בעקביות עודפים אקטואריים.
- ישנן קרנות בהן קיים מספר יחסית גדול של עמיתים המאופיינים ברמת סיכון גבוהה, בעיקר מפאת מקצועם, ולפיכך קיים גם סיכוי גבוה יותר לגירעונות. בנוסף, ככל שמדובר בקרן קטנה כך העמיתים בה עשויים להיות מושפעים ביתר חריפות מההפרשים שבין התחזית והמציאות. על מנת להגן על העמיתים, קרנות אלו מחויבות לעיתים בביטוחים חיצוניים. זאת, לצד הגנות נוספות שקיימות בכל קרן, כמו הצהרת הבריאות ותקופת האכשרה.
- האיזונים האקטואריים אמנם מהווים רכיב בבחירת קרן הפנסיה, אך הוא בוודאי אינו היחיד ואף לא החשוב ביותר. על מנת לבצע בחירה נכונה, מומלץ להיוועץ בסוכן ביטוח פיננסי ופנסיוני.
לפרטים נוספים בנושא ולקבלת הכוונה מקצועית, הנכם מוזמנים לפנות אלינו בטלפונים 03-690-6968 או 054-302-1122.