אריק סלוצקי – סוכן פנסיוני ופיננסי

חשבון מנוהל בבנק, מסחר עצמאי, בתי השקעות – השוואה

ברור לכל כי עדיף שהכסף לא ישכב בעו"ש או בפק"מ, אלא יושקע ויצבור תשואה. למען מטרה זו קיימות אפשרויות רבות, החל מפוליסות חיסכון בחברות ביטוח, דרך בתי השקעות וחשבונות מנוהלים על ידי הבנק, ועד למסחר עצמאי בבורסה. בשורות הבאות נבצע השוואת בתי השקעות, חשבון מסחר עצמאי וניהול תיק בבנק. בין היתר נבחן עמלות ניירות ערך, מסלולים של חברת מסחר וגופים נוספים, דמי ניהול, סיכונים וסיכויים, ועוד.

היבטים מרכזיים של מסחר דרך בתי השקעות

אחת האפשרויות הנפוצות הינה ניהול תיקי השקעות בבתי השקעות. היתרון המרכזי של בחירה זו היא ניהול ההשקעות על ידי מומחים בשוק ההון, וכן עמלות נמוכות יותר מאשר בתיק מנוהל מטעם הבנק, הכולל ייעוץ מטעם הבנק עצמו. עם זאת, חשוב לדעת כי רף הכניסה המינימאלי לבית השקעות אינו נמוך ויכול לעמוד על 300 אלף ₪ ומעלה (לאחרונה בתי השקעות קטנים וחדשים יחסית מציעים רף כניסה נמוכה יותר).

כאשר עושים השוואה בין בתי השקעות, יש לקחת בחשבון את דמי הניהול, שיכולים לנוע בין 0.5% ל- 2%. על פי רוב, ככל שמדובר בבית השקעות עם מוניטין טוב יותר (כלומר עם יותר הצלחות לאחרונה), כך דמי הניהול יהיו גבוהים יותר. מעבר לכך, השוואת עמלות בתי השקעות עשויה לגלות הבדלים בעמלות המרה בין מטבעות, עמלות הקשורות לדמי אחזקה של ניירות ערך, ועמלות קנייה ומכירה.

מובן שהשאיפה היא להגיע להוצאות נמוכות ככל האפשר על התיק. עם זאת, כאשר עושים על דמי ניהול תיק השקעות השוואה, יש לזכור כי קיימים פרמטרים חשובים ביותר. במיוחד, יש לשים את הדגש על תשואה. כך למשל, תיק של חצי מיליון ₪ בחברה שהצליחה להביא 10% תשואה בשנה, עושה 50 אלף ₪ בשנה. אם חברה זו גובה 1.5% דמי ניהול הרי שנשארנו עם 42.5 אלף ₪ רווח (לפני מס). לעומת זאת, חברה אחרת גובה רק 0.5% דמי ניהול באותו התיק, אך השיגה תשואה של 5% בלבד, כלומר 25 אלף ₪, ואחרי דמי הניהול נשארנו עם 22.5 אלף ₪ בלבד.

מעבר לכך, ישנם פרמטרים רבים אחרים לבחירת בית השקעות, בהם היקף הכספים המנוהלים, תשואות בשנים האחרונות, מדד שארפ ועוד. אחד הנושאים החשובים ביותר שצריך להגדיר כבר בהתחלה, הוא את העדפות הסיכון/תשואה שלכם. כפי שכולנו רואים בשנים האחרונות שוק ההון אינו יציב, והפסדים הם בהחלט עניין שצריך להביא בחשבון. לכאורה, המסלולים הסולידיים של בתי ההשקעות נותנים מענה לכך, אך כאשר משווים את תוצאותיהם למדד המחירים לצרכן ולריביות על הפיקדונות בבנקים בעת הזו, לא בטוח שזו הבחירה הנכונה ביותר.

אפשרות מעניינת ואטרקטיבית – תיק מנוהל מוגן מפני הפסדים

אחת האפשרויות המעניינות בעת הזו, המוצעת על ידי חברות ביטוח מובילות, נקראת תיק השקעות מנוהל אקטיבי, או בשמו האחר – תיק מוגן. מדובר במוצר המיועד ללקוחות פרטיים וכן לתאגידים המחויבים לשמור כספים בחשבון בבנק ככספי חברה. במקום שהכסף ישכב בעו"ש או בפק"מ ויצבור אבק, ניתן להמירו בתוך החשבון לניהול תיקים, ולתת לו לעבוד בשוק ההון. החידוש המעניין במוצר זה הוא מתן הגנה בזמן ירידות בשווקים, כלומר כשהשוק עולה הלקוח מרוויח מהעליות, וכשהשוק יורד קיימת הגנה על הירידות.

איך זה בדיוק עובד? קודם כל, מדובר בתיק מנוהל אקטיבי עם ניהול סיכונים מובנה להגנה על הקרן. הוא מאפשר חשיפה למכשירי השקעה מתקדמים ולשווקים גלובליים, בשילוב מודל אג"ח דינמי לפדיון – תלוי שווי השקעה. כאשר מדברים על מכשירי השקעה מתקדמים מתכוונים למוצר מובנה, המורכב מאופציות וממכשירים נגזרים אחרים, כולם מצויים בסל אחד של נייר ערך זר. כך נוצרת חשיפה למניות להגדלת התשואה, ומאידך הגנה מפני הפסדים. משך חיי המוצר היא שנתיים עד שלוש, תקופה המאפשר לתת ביטוי לאסטרטגיית ההשקעה, אולם את המוצר ניתן למכור גם באמצע התקופה, בתנאי שוק רגילים ובמחיר השערוך, כך שהנזילות גבוהה מאוד.

כיצד מתקבל ניהול סיכונים מובנה בתיק ההשקעות המיוחד הזה? ובכן, התיק מנוהל באופן דינאמי תוך שילוב של שני רכיבים: רכיב מנייתי ורכיב אג"ח ממשלתי וקונצרני. קיימים מספר מודלים לבחירה, למשל 70% רכיב מנייתי עם הגנה ו- 30% אג"ח ישראל, 90% רכיב מנייתי עם הגנה ו- 10% אג"ח ישראל, וכן 50/50. מודל האג"ח האקטיבי מורכב מאחזקות ישירות ומכשירי חוב סחירים, ומטרתו היא לנצל הזדמנויות בשוק. לעומת זאת, מודל האג"ח לפדיון מורכב מאג"ח קונצרני במכשירי חוב, במטרה להחזיק את האג"חים לפדיון וליהנות מתשואה עודפת.

במילים פשוטות, תיק מוגן מספק הגנה חשובה כנגד ירידות של השוק, ואפילו מאפשר להרוויח בעת ירידה. לעומת זאת, בתקופה של עלייה הוא בהחלט מאפשר להגדיל משמעותית את התשואה, כאשר מרכיבי ההגנה מספקים "בוסט" נוסף. מדובר במוצר בעל יתרונות מהותיים, אך יש לזכור כי סף הכניסה אליו אינו נמוך ועומד על כחצי מיליון ₪.

חשבונות מנוהלים על ידי הבנק ובאופן עצמאי

אם אתם מחפשים מסחר בעמלות נמוכות, כנראה שתיק מנוהל על ידי הבנק אינו הבחירה הטובה ביותר. אמנם, חלק מהבנקים מציעים הנחות ללקוחות פעילים על העמלות, אך בהשוואה לבתי השקעות ולמסחר עצמאי, העמלות עדיין גבוהות יותר. היתרון של חשבון מנוהל בבנק הוא שאין סף מינימום לפתיחת תיק, אך מי שרוצה גם לקבל ייעוץ השקעות יגלה סף כניסה שעומד לרוב על 100 אלף ₪.

באשר לעמלות, הן מורכבות מעמלות קנייה ומכירה של ניירות ערך זרים וישראליים, ומדמי ניהול על ניירות ערך ישראליים וזרים. נתונים אלו משתנים באופן תכוף למדי, אך נכון להיום דמי הניהול בבנקים הגדולים עומד על כ- 0.8% – 1% בשנה, ולכך מצטרפות כאמור עמלות קנייה ומכירה של כ- 0.3- 0.5% על ניירות ערך ישראליים, ו- 0.3% עד 0.6% על ניירות ערך זרים. לפיכך, כאשר מבצעים על דמי ניהול ניירות ערך השוואה, הבנקים לרוב גובים את העלויות הגבוהות ביותר.

למי שמוכן לוותר על המומחים ולעבוד בעצמו, פתיחת חשבון השקעות אישי, כלומר חשבון מסחר עצמאי, יכול להביא לחיסכון מסוים בעמלות. עם זאת, חשוב לבצע גם על מסחר עצמאי בורסה השוואה, הלוקחת בחשבון את עמלות הקנייה והמכירה, דמי משמרת אם ישנם ודמי ניהול אם ישנם. בנוסף, יש לבדוק היטב את מערכת המסחר ויכולותיה, את התמיכה הטכנית שניתן לקבל, את הניתוחים והמידע הזמין לסוחרים. מטבע הדברים, חשבון עצמאי אינו מנוהל על ידי המומחים, אלא על ידיכם, ומצריך בקיאות גבוהה בשוק ההון.

לקבלת תכנון והכוונה מקצועית

עדיין מתלבטים מה לעשות עם הכסף? אם כן, סוכן ביטוח פיננסי פנסיוני יוכל לבדוק את הצרכים, השאיפות, האילוצים והיעדים שלכם, ולהכווין אתכם לבחירה מושכלת. אנו נסקור את היתרונות, החסרונות וההתאמה של המכשירים השונים, לרבות חשבון אקטיבי מוגן, תיק השקעות מנוהל על ידי הבנק או בית השקעות, וכן מכשירים נוספים כגון פוליסות חיסכון. ביחד נבצע את הבחירה התפורה לצרכים ולהעדפות שלכם.

לפרטים נוספים ולקבלת הכוונה, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו בטלפון 054-302-1122

מלאו את הטופס

ואחזור אליכם בהקדם.