אריק סלוצקי – סוכן פנסיוני ופיננסי

קופות גמל

קופות הגמל מציעות כיום מגוון אפשרויות השקעה וחיסכון, לצד הטבות מס ששוות הרבה כסף

קופות גמל

קופות הגמל מהוות לרוב אפיק חיסכון לטווח הבינוני עד הארוך. לאורך השנים חלו מספר שינויים בענף זה, וכיום קיימות לא מעט אפשרויות להשקעה בקופות השונות. לכל אחת מהן יש מאפיינים ייחודיים, ולכן את הבחירה בקופה המתאימה כדאי לבצע באמצעות סוכן ביטוח פיננסי ופנסיוני בעל היכרות מצוינת עם התחום.

באופן כללי, קופות הגמל הן מכשיר המאפשר לחסוך כספים לטווחים בינוניים – ארוכים, כאשר הכספים מושקעים על ידי החברות המנהלות באפיקים שונים. מדובר במסלולים המשלבים מוצרי השקעה כגון אג"ח ומניות, המאפשרים לכל חוסך לבחור על פי העדפות הסיכון – תשואה שלו, כגון מסלולים סולידיים, כלליים ומנייתיים.

החל משנת 2016, הפכו קופות הגמל להשקעה לפופולאריות בקרב הציבור. מדובר במכשיר חיסכון/השקעה שלרוב משתמשים בו לטווח הבינוני עד הארוך, אם כי אין מגבלת זמן והכספים יכולים להיות נזילים גם בזמן קצר. חשוב לדעת שקיימת מגבלה על סכום ההפקדה המקסימאלי, עומדת כיום על כ- 71,000 ₪ לכל חוסך לשנה. כלומר, בין אם מבצעים הפקדה חד פעמית או חודשית, לא ניתן לעבור את הסכום השנתי הזה לחוסך יחיד. עם זאת, ניתן להפקיד עד הסכום הנ"ל עבור כל חוסך, כך שמשפחה בת 4 נפשות למשל יכולה להפקיד עד כ- 284,000 ₪ בשנה.

המיסוי בקופות גמל להשקעה עומד על 25%, אך מי שממתין בסבלנות עד גיל 60 יוכל למשוך את הכספים בדרך של קצבה (לא משיכה חד פעמית), עם פטור מלא ממס. יש לציין כי קופות הגמל להשקעה מציגות קשת רחבה מאוד של מסלולים, ושניתן להחליף בכל עת מסלול ואפילו את החברה המנהלת ללא קנסות או מיסים.

סוג נוסף של קופת גמל היא קרן ההשתלמות, המיועדת לרוב לחיסכון לטווח בינוני. נכון להיום, מדובר באפיק היחיד לטווח בינוני שעליו לא חל מיסוי, וזאת במידה ומושכים את הכספים לכל מטרה לאחר 6 שנים ממועד ההפקדה הראשונה. עם זאת, במידה ומושכים את הכספים לצרכי השתלמות, ההטבה חלה גם לאחר 3 שנים. גם כאן קיימים מגוון אפיקים לבחירה, החל במסלולים הסולידיים ועד לנועזים, וניתן לעבור בין מסלולים ובין חברות מבלי לאבד את הוותק ואת ההטבות הנלוות אליו.

יחד עם זאת, ראוי לציין כי הפטור ממס רווח הון (25%) לאחר 6 שנים חל רק על הפקדות עד לתקרה כללית מסוימת, ועד לשיעור מסוים ממשכורתו של שכיר או מהכנסתו של עצמאי. כמו כן, מעסיקים אינם מחויבים בחוק להפקיד לקרן השתלמות עבור עובדיהם. באשר לעצמאים, ההפקדה לקרן השתלמות מעניקה זיכוי מס עד לתקרת הפקדה מסוימת, אך חשוב לזכור כי מבחינת החוק, קרן השתלמות אינה עומדת בדרישה להפרשת כספים לפנסיה על ידי עצמאי.

סוג נוסף הן קופות הגמל לפיצויים, תגמולים, חיסכון וקצבה. מדובר במכשיר פנסיוני לכל דבר, אליו יכולים להפריש גם עצמאים (עד 16% מההכנסה החודשית ולפי תקרה), עם זיכוי או ניכוי מס על תשלומיהם. שכיר חייב להפקיד 6% משכרו ומעסיק 6.5% נוספים, ועוד 6% המהווים רכיב פיצויים, אך ניתן להגדיל את ההפרשות עד 7% מצד העובד, 7.5% תגמולים ממעסיק, ועד 8.33% לפיצויים.

במידה ומדובר בקופה שאליה מופרשים כספי חיסכון או ביטוח פנסיוני, קיימת מגבלה על דמי הניהול שיכולה לגבות החברה. כמו כן, על הקופות האלו חל תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, המאפשר בעת יציאה לגמלאות לבחור בין משיכה הונית חד פעמית לבין משיכה בקצבה חודשית. משיכה כקצבה מעניקה פטור ממס רווח הון, ופטור ממס הכנסה על הקצבה. לעומת זאת, במשיכה חד פעמית מוטל מס 15% נומינלי על הרווחים. יש לציין כי קיימות מגבלות על האפשרות של משיכה חד פעמית, ובפרט, התנאי המרכזי הוא שהעמית מגיע לסכום הקצבה המזערית לפנסיה, העומדת נכון להיום על כ- 4,500 ₪.

כפי שניתן להבין, הבחירה בקופת הגמל המתאימה אינה עניין של מה בכך. יש להביא בחשבון שיקולים רבים וביניהם מטרות החיסכון, הצורך בנזילות הכספים, פטורים והטבות במס, ביצועי קופות הגמל, העדפות סיכון ותשואה, דמי הניהול ועוד. לכן, כדאי מאוד להסתייע ולהתייעץ עם סוכן ביטוח פיננסי ופנסיוני בעל ניסיון רב בתחום.

מלאו את הטופס

ואחזור אליכם בהקדם.