אריק סלוצקי – סוכן פנסיוני ופיננסי

קרן השתלמות

מכשיר חיסכון מצוין לטווח הבינוני, היחיד עם פטור ממס רווח הון

קרן השתלמות

קרנות ההשתלמות נועדו בתחילה למימון השתלמויות מקצועיות של עובדים. ואולם, בימינו מדובר במכשיר חיסכון לכל מטרה המציג יתרון ייחודי: זהו המכשיר היחיד לטווח בינוני שמאפשר את משיכת הסכום הצבור במלואו, עם פטור ממס רווח הון.

יחד עם זאת, ראוי לציין כי לקרן השתלמות יש גם מספר מגבלות, אותם חשוב להכיר לפני שמחליטים על הפקדת הכספים. בנוסף, יש לפעול בחוכמה ולבצע השוואה בין קרנות ההשתלמות לפני הבחירה באחת מהן ובמסלול המתאים. לשם כך, כדאי מאוד להתייעץ עם סוכן ביטוח פיננסי פנסיוני שיסייע בבחירה ובהתאמה אישית מבין כלל האפשרויות הקיימות.

קרן השתלמות היא מכשיר חיסכון המנוהל על ידי בתי השקעות. יתרונה הגדול טמון בפטור ממס רווח הון, במידה והכספים נמשכים לכל מטרה לאחר 6 שנים, או כעבור 3 שנים אם הכספים נמשכים לצורך לימודים והשתלמות מקצועית, או שהחוסך הגיע לגיל פרישה. ואולם, הפטור על מס רווח הון ניתן רק עד לתקרת הפקדה שנתית מסוימת, העומדת כיום על 20,520 ₪ לעצמאי ו- 15,712 ₪ לשכיר. במידה ומפקידים סכומים גבוהים יותר, על החלק שמעליהם חל מס רווח הון. עבור עצמאיים מומלץ להפקיד באופן שוטף כל חודש 1,710 ש"ח כדי להמנע מבעיות תזרים מזומנים וסוגיות תפעוליות של הפקדות סוף שנה.

כאמור, זהו המכשיר היחיד לטווח בינוני שמציג פטור ממס רווח הון, ומדובר בחיסכון שיכול להגיע עם השנים לסכומים בלתי מובטלים. לכך מצטרפים דמי ניהול נמוכים יחסית, הדומים לאלו של פוליסות החיסכון, ונעים באופן כללי בין מחצית האחוז לאחוז.

יתרון נוסף עבור עצמאים, הוא שעל ההפרשות לקרן ההשתלמות ניתן לקבל זיכוי במס הכנסה (הפחתה מההכנסה החייבת), עד ל- 4.5% מההכנסה, ועד להפקדה שנתית של  12,775 ₪. את ההפחתה ניתן לקבל במקביל גם על דמי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות. עם זאת, ראוי להדגיש כי הפקדה לקרן השתלמות לעצמאים אינה נחשבת להפרשה פנסיונית על פי חוק. באשר לשכירים, ניתנת הטבה במס הכנסה להפרשות של עד 2.5% מהשכר החודשי, ועד 7.5% מצד המעסיק. ואולם, החוק אינו מחייב מעסיקים להפריש לקרנות השתלמות.

מעבר לכך, קרנות ההשתלמות מציגות עוד מספר יתרונות. למשל, ניתן לבחור בין מגוון מסלולי השקעה בעלי מאפייני תשואה-סיכון שונים. עקב הפטור ממס רווחי הון, גורמים מקצועיים נוטים להמליץ על מסלולים יותר נועזים בקרנות ההשתלמות, לעומת מסלולים יותר סולידיים לכסף הפנוי שבתיקי ניירות הערך. בנוסף, אם הקרן כבר הפכה לנזילה ניתן לקבל הלוואה בתנאים מועדפים בשיעור של עד 80% מהחיסכון, ואם עדיין לא הפכה לנזילה ניתן לקבל הלוואה של עד 50% מהחיסכון. הדבר מאפשר לקבל סכום משמעותי ליד, בתנאים טובים יותר משל גופי האשראי, מבלי לשבור את החיסכון או לפגוע בזכויות.

יש לציין שבכל עת אפשר להשוות בין ביצועי הקרנות ודמי הניהול שלהן, ולעבור ביניהן מבלי שהדבר ייחשב לאירוע מס תוך שמירה על הוותק והזכויות. גם יורשים של חוסך שנפטר נהנים מהוותק ומהזכויות הנלוות לו.

אם כן, קרנות ההשתלמות מהוות אופציה מצוינת לחיסכון לטווח בינוני, עם אפשרות למשיכה הונית חד פעמית תוך חיסכון משמעותי במס. יחד עם זאת, ראוי לזכור כי לקרנות ההשתלמות יש גם מספר מגבלות; הן אינן מומלצות כמכשיר חיסכון לטווח קצר מפני ששבירת הקרן לפני מועד הנזילות כרוכה במיסוי גבוה. מאידך, בתור מכשיר חיסכון לטווח ארוך, הן אינן כוללות שום מרכיב ביטוחי, אינן משולמות כקצבה ואינן נחשבות לפי חוק כהפרשה פנסיונית לעצמאים.

לכן, לפני שמחליטים על פתיחת קרן השתלמות צריך להבין את הצרכים, ולבחון את מכלול האפשרויות לטווח בינוני כגון פוליסות חיסכון וקופות גמל להשקעה. בנוסף, יש לבצע השוואה בין הקרנות לפי מדד שארפ, היקף הכספים המנוהלים, המסלולים המתאימים להעדפות הסיכון – תשואה שלכם, וכמובן גם להבין איך מתנהלים נכון כמשקיעים/חוסכים בקרן לאור הטבת המס.

את כלל הבדיקות האלו ונוספות מומלץ לבצע עם סוכן ביטוח פיננסי פנסיוני, אשר יסייע בהבנת האפשרויות ומשמעותן, ובבחירת הקרן והמסלול המתאימים והמשתלמים ביותר עבורכם.

מלאו את הטופס

ואחזור אליכם בהקדם.