אריק סלוצקי – סוכן פנסיוני ופיננסי

תכנון והטבות מס

בעולם הביטוח, הפנסיה והחסכונות יש הרבה הטבות מס שכדאי להכיר

תכנון והטבות מס

תכנון המס בענף החסכונות והביטוחים הינו נרחב מאוד, ומורכב מניואנסים רבים. לצערנו, חלק גדול מהחוסכים אינו מכיר את הטבות המס המגיעות לו, או את ההטבות הקיימות במוצרים החיסכון השונים, ובכל מקרה אינו עושה שימוש מושכל וחסכוני בהן.

כתוצאה מכך, אנשים מפסידים לאורך השנים ממון נכבד, הזורם לקופת המדינה במקום לכיסם הפרטי. בנוסף, הם מבצעים מהלכים כלכליים בלתי מושכלים, שגם להם עלול להיות מחיר יקר. לכן, את בחירת מסלולי החיסכון שלכם כדאי מאוד לעשות באמצעות סוכן ביטוח פנסיוני ופיננסי, אשר יסייע בין היתר לתכנן, לשנות, לבחור ולנצל את המסלולים האופטימאליים עבורכם.

כאמור, סוגיית ההטבות והזיכויים במיסוי הינה מורכבת ונרחבת. דוגמא אחת לכך היא תיקון 125 ד' לפקודת מס הכנסה, שלא כולם מכירים. על פי הסעיף, אנשים שנולדו לפני שנת 1948 (שהם חוסכים וותיקים המצויים עמוק בתוך הפנסיה), יכולים ליהנות מהטבה במיסוי על רווחי ההון בפיקדונות בנקאיים ובפוליסות חיסכון של חברות הביטוח.

מדובר בהטבה הכוללת פטור מלא על מס רווחי הון (25%) עד לתקרה מסוימת, כאשר החיסכון יכול להגיע לאלפי שקלים בשנה ליחיד ויותר מכך לזוג. עם זאת, מאחר ומדובר בהטבה שאינה נצברת, חשוב מאוד לקבל הכוונה מבעל מקצוע שינחה אתכם לניצול מיטבי שלה. בתמצית, באמצעות בקשת 'מכירה רעיונית' ניתן לנצל את ההטבה מדי שנה גם מבלי למשוך את הכספים, ובכך ליהנות מחיסכון ההולך ומצטבר עם השנים.

עוד דוגמא להטבת מס משמעותית הינה תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. זהו תיקון המתייחס לקופות הגמל, במטרה להפוך אותן למכשיר חיסכון אטרקטיבי יותר. בין היתר, התיקון קובע כי במשיכה חד פעמית (הונית) של הכספים, בני הגיל השלישי ישלמו מס בשיעור 15% נומינלי על הרווחים, לעומת 25% מס רווח הון הנהוג כרגיל. מאידך, במידה ויחליטו למשוך את הכספים בדרך של קצבה חודשית, הרי שיהיו פטורים לגמרי ממס על הרווחים לכל החיים. מעבר לכך, התיקון מקנה פטור מלא או הפחתה במס למוטבים היורשים את כספי הקופה מחוסך שנפטר, ומאפשר להם להעביר את היתרה לקופת גמל על שמם בלי לשלם על כך מס.

לצד תיקונים אלו לפקודת מס הכנסה, קיימים עוד פרמטרים רבים שאותם חשוב להכיר בעת הבחירה במכשירי החיסכון, ובעת ההחלטה על אופן ניהולם. לדוגמא, בקרנות ההשתלמות ניתן פטור מלא ממס רווחי הון על משיכות המבוצעות כדין לאחר 6 שנים לכל מטרה (או אחרי 3 שנים לצורך לימודים). במילים אחרות, בתור מכשיר חיסכון לטווח בינוני עד ארוך, קרנות ההשתלמות מציגות פוטנציאל רווח גבוה. ואולם, אין זה נדיר שחוסכים בקרנות ההשתלמות בוחרים דווקא במסלולים הסולידיים, עם פוטנציאל התשואה הנמוך. באותה עת, דווקא הכספים הפנויים שלהם המנוהלים בבתי ההשקעות או בבנקים, שעליהם כן מוטל מס מלא, מצויים במסלולים אגרסיביים ומסוכנים יותר. זוהי דוגמא להתנהלות כלכלית בלתי נבונה.

מלבד האמור לעיל, קיימת עוד שורה של הטבות מס הקשורות בביטוחים ובהפרשות לחסכונות שחשוב להכיר. לדוגמא, סעיף 45 לפקודת מס הכנסה מקנה זיכוי מס שנתי, העומד על 25% מהסכומים ששולמו לביטוחי חיים, ו- 35% מהסכומים ששולמו לקופת גמל לקצבה או לביטוח קצבת שארים (לחוסך, לבן או בת זוגו, ולילדיהם). בנוסף לכך, קיימים זיכויי מס עבור הפקדות לקרנות השתלמות, זיכויים עבור נכים ועבור העומדים בקריטריונים ייחודיים, קיימות תקרות זכאות שצריך להכיר, ועוד פרטים רבים.

עקב מורכבות הנושא מחד, וחשיבותו מאידך, מומלץ בחום לפנות אל סוכן ביטוח פיננסי פנסיוני שיעזור לכם לבחון ולתכנן את מסלולי החיסכון, את היקף וההפרשות ואת היקף ותזמון המשיכות באופן הנכון והמשתלם ביותר. לפרטים נוספים, פנו אלינו ונשמח להשיב על כל שאלה בנושא.

מלאו את הטופס

ואחזור אליכם בהקדם.