בימים עברו, כאשר דיברו על ניהול הון משפחתי התכוונו לרוב לשירות המיועד למשפחות אמידות מאוד עד עשירות. יחד עם זאת, בימינו כמעט כל משפחה יכולה להיעזר בשירות זה, המסייע לשמר ולהגדיל את ההון הפרטי תוך מתן מענה ופתרונות לקשת רחבה של הצרכים. בשורות הבאות יובאו מספר שאלות ותשובות לגבי ניהול ההון המשפחתי ולגבי מעבר עושר בין דורי.
שאלה: מהו שירות ניהול הון משפחתי?
תשובה: ניהול הון משפחתי משמעו ניהול כלכלי מקצועי ויעיל המוביל את התא המשפחתי לשגשוג ולרווחה. מדובר בשירות המיועד לשמר ולהגדיל את ההון הפרטי של המשפחה, אולם השירות אינו מתמצה רק בכך אלא עוסק בתחומים נרחבים יותר בהתאם לצרכים המיוחדים של כל משפחה. ישנם מספר דרכים בהן ניתן להשיג מטרה זו. הפתרונות עשויים לכלול את ביטוחי המשפחה, את מקורות ההון וההכנסות, היערכות פיננסית נכונה לקראת היציאה לגמלאות, תכנון חכם של היבטי המס, חלוקת משאבים בחשיבה על הדורות הבאים ועוד.
שאלה: כיצד השירות עוזר בשימור והגדלת ההון?
תשובה: קיימים מספר דרכים לעשות זאת: תחילה מבוצעת סקירה של מכלול מקורות ההון המשפחתיים, לרבות החסכונות הפנסיוניים ומכשירי השקעה וחיסכון נוספים, נכסים המצויים ברשות המשפחה ומקורות הכנסה נוספים. בד בבד, מבוצעת בדיקה של הצרכים, ההוצאות והשאיפות בטווח הקרוב עד הרחוק, כמו גם העדפות הסיכוי-סיכון של המשפחה. בהתאם לכך, ועל פי היכרות מעמיקה של איש המקצוע עם השוק, נבנה תמהיל אופטימאלי לאפיקי חיסכון והשקעה.
שאלה: כיצד נבחרות אפשרויות ההשקעה הטובות ביותר?
תשובה: בחירת אפיקי ההשקעה מצריכה היכרות מצוינת עם מה שיש לשווקים להציע. חלקן של ההשקעות מוכרות היטב לציבור, כגון קרנות נאמנות, תיקים מנוהלים, קופות גמל להשקעה, קרנות השתלמות, פוליסות חיסכון ועוד. בכל אחד מהמכשירים הללו ישנה קשת רחבה של מסלולים ואפשרויות, וגם הביצועים ודמי הניהול משתנים בין הגופים המנהלים. את כל אלו ועוד יש לבדוק היטב כדי לבצע בחירה מושכלת, ולעיתים גם צריך לנהל משא ומתן או לנצל הסדרים קיימים כדי ליהנות מתנאים טובים יותר.
נוסף לכלה אמור לעיל, קיימים גם אפיקי השקעה פחות מוכרים לציבור הרחב. כך למשל, הציבור הישראלי עדיין אינו מכיר היטב את עולם ההשקעות האלטרנטיביות. מדובר בהשקעות בתחומים שאינם בעלי קורלציה ישירה לשוק ההון ולכן פחות מושפעים מתנודותיו. הכוונה היא לתחומים כמו השקעה בקרנות תשתיות, בקרנות REIT ונדל"ן אחרות, בקרנות גידור, בהלוואות חברתיות וכיוצא בזאת. השקעות כאלו מהוות חלק מגידור ופיזור סיכונים חכם, המאפשר לשמור על הכסף בתקופות שונות של השוק.
שאלה: האם נלקחים בחישוב מרכיבי סיכון?
תשובה: כמובן. ניהול סיכונים הינו אבן יסוד לניהול הון משפחתי בצורה חכמה ומושכלת. היעד הוא כאמור לשמר ולהגדיל את ההון, והדבר נעשה בין היתר באמצעות מסלולי השקעה הכרוכים, כל אחד, בסיכון ייחודי. לפיכך, כבר בתחילה נבחנות העדפות הסיכוי-סיכון של המשפחה, ונבדקת חשיפת ההשקעות הנוכחיות לסיכונים אפשריים בשווקים הבינלאומיים ובשוק המקומי. בתוך כך נלקחים בחשבון גם היבטים בריאותיים, כלומר סיכונים רלוונטיים המצריכים היערכות ביטוחית נכונה באמצעות פוליסות ביטוח מתאימות.
שאלה: איך השירות מסייע כדי להיערך לפרישה?
תשובה: כאמור, ניהול הון משפחתי נעשה מתוך פרספקטיבה רחבה, הבוחנת את כלל צרכי התא המשפחתי כיום ובעתיד. וכאשר מביטים אל העתיד, רואים גם את גיל הפרישה אפילו אם מדובר בהורים יחסית צעירים. לפיכך, ניהול חכם של החסכונות הפנסיוניים הוא חלק בלתי נפרד מהעניין. הכוונה היא לבחירה מתאימה של המכשירים (קרן פנסיה, קופת גמל ביטוח מנהלים), כך שיביאו תשואות מקסימאליות בגילאים הצעירים וישמרו על החסכונות בגילאים מבוגרים. בד בבד לוקחים בחשבון היבטים נוספים, כגון איכות החיים הרצויה בגיל השלישי, הצורך בכסף נזיל ובמשיכה הונית, ניצול מיטבי של הטבות ופטורים ממס, וכדומה. במכשירים הפנסיוניים נבחן לעומק גם הרכיב הביטוחי אל מול ביטוחים נוספים של המשפחה, ולצידם מושם הדגש גם על מקורות ההכנסה האחרים בגיל השלישי – החל בקצבאות, דרך הכנסות משכר דירה, ועד לירושות ולמכשירי חיסכון נוספים.
שאלה: ומה עם תכנון העברת ההון לדור הבא?
תשובה: העברת עושר בין דורי מהווה גם היא נושא חשוב בניהול ההון המשפחתי. מדובר בתחום שיכולות להיות בו מורכבויות רבות, לא רק מבחינה כלכלית אלא גם משפטית, מיסוי וכמובן הקשרים המשפחתיים. על מנת לעשות זאת על הצד הטוב ביותר יש לבצע תכנון פיננסי המורכב ממיפוי של מקורות ההון, בחינה של הצרכים וההעדפות, בדיקה של היבטי המס ומתן מענה יצירתי למיסוי, ומניעת טעויות מיותרות שעלולות לעלות ביוקר. בתוך כך ניתנים פתרונות לצרכים הייחודיים של כל משפחה, למשל העברת וחלוקת ההון לדור הבא תוך שמירה על שלמות ותפקוד העסק, חלוקת ההון באופן הדרגתי עם השנים, החלטה על מסלול ההורשה בקרן הפנסיה ועוד.
למידע נוסף וסיוע מקצועי
כאמור, ניהול ההון המשפחתי אינו שמור רק למשפחות עשירות, אלא רלוונטי כמעט לכל משפחה בישראל. זאת מאחר ולכל משפחה יש במידה כזו או אחרת ביטוחים, חסכונות, השקעות ונכסים, ומפני שכל אחד מעוניין להבטיח את העתיד הכלכלי שלו ושל יקיריו. אם אתם מעוניינים במידע נוסף על ניהול ההון המשפחתי, הנכם מוזמנים לפנות אלינו ונשמח להשיב על כל שאלה.