שוק ההון מציע למשקיעים שפע של הזדמנויות להגדיל את הונם באמצעות השקעות במניות, באג"ח ובמוצרים נוספים. עם זאת, חשוב להבין שהשקעות אלו כפופות לא רק לתנודתיות של השוק אלא גם למיסוי. למעשה, התאמות מס בתיק ניירות ערך ממלאות תפקיד מכריע בקביעת הרווחים וההפסדים בפועל, ולפיכך יש להתייחס אליהן בכובד ראש.
במאמר הזה נתעמק בנבכי התאמת מס תיקי ניירות ערך, מיסוי על מניות, מיסוי שוק ההון, מס על אגח ואפשרויות מיסוי במכשירי ההשקעה השונים. על ידי הבנת מושגים אלה ויישום אסטרטגיות תכנון מס יעילות, משקיעים וחוסכים יכולים למקסם את התשואות ולמזער את התחייבויות המס שלהם.
לא לשכוח את המיסוי!
משקיעים מתמקדים לעתים קרובות אך ורק בתשואות הפוטנציאליות כאשר בוחנים השקעות בשוק ההון. עם זאת, הבנת השלכות מס שוק ההון חשובה לא פחות. התאמת המס מתייחסת לתהליך של התחשבנות ברווחי הון והפסדים, דיבידנדים והכנסות ריבית לצורכי מס. על ידי התאמה נכונה של מספרים אלה, משקיעים יכולים לחשב במדויק את הכנסתם החייבת במס, לבצע בחירות מושכלות בין מכשירי ההשקעה, ובסופו של דבר למזער את חבות המס שלהם.
באופן עקרוני, מס רווחי הון מניות, אג"ח או מוצרים נוספים, הוא מס המוטל על רווחים הנובעים ממכירת נכסים. בישראל, רוב רווחי ההון ממוסים בשיעור של 25%, אך ישנם מקרים בהם שיעור המס עשוי להיות נמוך יותר, כמו 15% או אפילו 0% כתלות בפרמטרים שונים, כפי שנראה בהמשך.
חבות מלאה במס רווחי הון
מס בורסה בשיעור של 25% חל למעשה על כל ניירות הערך, לרבות תעודות סל, קרנות נאמנות, מניות, אגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות, ועוד. לכן, כאשר משקיע מחשב את רווחיו בבית השקעות, או בהשקעה פרטית בבורסה, עליו להוריד רבע מהרווח (25%) שהולך למס הכנסה. זאת, כמובן, לצד דמי הניהול המשולמים לגוף המנהל, ועמלות שונות בהתאם לאופי פעילות ההשקעה.
למשל, מי שיש לו כסף פנוי להשקעה ובוחר בתיק ניירות ערך מנוהל בבנק, ישלם מס בהתאם למספר פרמטרים. על ניירות ערך צמודים או הנקובים במט"ח משלמים תושבי ישראל מס רווחי הון רגיל של 25% ותושבי חוץ 30%, ואילו על ניירות ערך שאינם צמודים למדד המחירים לצרכן או למטבע חוץ, משלמים תושבי ישראל 15% ותושבי חוץ 25% על הרווחים. דברים אלו נכונים גם לגבי מסחר עצמאי בבורסה, ולגבי מסחר דרך בתי השקעות.
ראוי לציין כי גם בפוליסות חיסכון של חברות הביטוח, משלמים עקרונית מס על הבורסה, כלומר מס רווחי הון בשיעור של 25%. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם מס על רווח מניות וניירות ערך נוספים מופחת, בעיקר בגין הכנסה נמוכה. לפי סעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה, ניתן לקבל ניכוי ממס על ההכנסה החייבת בריבית עד לסכום של כ- 10,500 ₪, במידה וכל מקורות ההכנסה של בני הזוג אינם עולים על כ- 67,500 ₪. במידה וההכנסה גבוהה יותר, הפטור פוחת ככל שההכנסה גדלה. מעבר לכך, ישנו ניכוי ממס עד לתקרה של כ- 14,500 ₪ ליחידים וכ- 17,700 ₪ לזוגות שנולדו לפני שנת 1948. כמו כן, ישנו עוד פטור בגובה 35% מהריבית המזכה למי שהגיעו לגיל פרישה.
מכשירים עם הטבות ופטורים ממס
לעומת המכשירים שלעיל, בהם לרוב משלמים מס על מניות וניירות ערך אחרים באופן מלא, ישנם מכשירי חיסכון שבהם קיימים הטבות ואף פטורים שלמים. מכשירים אלו מאפשרים השקעה בשוק ההון לכל דבר ועניין, עם מרכיב של חיסכון לטווחים משתנים, וכאמור מציעים את היתרון של הפחתת מיסים על מניות ורווחים מניירות ערך נוספים.
דוגמא אחת לכך היא קרן ההשתלמות, בה ניתן לקבל פטור מלא מתשלום מס הכנסה על ההפקדות, וכן על הרווחים שנצברו (על החלק של העובד – אם מדובר בשכיר). זאת, בתנאי שהכספים נמשכו אחרי 3 שנות ותק למימון לימודים או השתלמות, או לכל מטרה אם העובד הגיע לגיל פרישה. בנוסף, אחרי 6 שנות ותק (או מאוחר יותר) יכול כל עובד למשוך את מלוא הסכום עם פטור מלא ממס.
התנאי הנוסף הוא שהעובד או העצמאי עמד בתקרת ההפרשות המותרות לקרן השתלמות, כשעל סכומים הגבוהים ממנה כן משלמים מס על רווח מניות וניירות ערך נוספים, בשיעור הרגיל של 25%. עם זאת, חשוב להדגיש כי משיכה של הכספים לפני המועדים האמורים לעיל, תחויב במיסוי גבוה בהתאם למדרגת המס של העובד – הן על חלקו של המעסיק והן על הרווחים. עוד חשוב לדעת כי לעצמאים המפרישים לקרן השתלמות נחשבת ההפקדה לצורך ניכוי מההכנסה החייבת, וזאת עד לתקרה מסוימת.
הטבות במס גם בקופות הגמל
עוד דוגמא למכשיר חיסכון שבו ניתן ליהנות מהטבות ופטורים ממס רווחי הון, הן קופות הגמל. כך למשל בקופות גמל להשקעה ניתן להמתין עד גיל 60, ולאחר מכן למשוך את הכספים בדרך של קצבה חודשית. מי שבוחר לעשות זאת נהנה מפטור מלא על מס רווחי הון, וזאת עד לתקרה של פי 5 מהשכר הממוצע במשק. בני הגיל השלישי שמחליטים למשוך יותר מהסכום הזה, ישלמו מס של 15% נומינלי ולא 25%. עם זאת, ראוי לציין כי משיכה הונית אפשרית רק לגבי כספים שהופקדו אחרי שנת 2012, ורק אם החוסך כבר הבטיח לעצמו קצבה חודשית מזערית על פי חוק ממקורות אחרים.
עוד דוגמאות הן קופות גמל לתגמולים, חיסכון, קצבה ופיצויים. במכשירים פנסיוניים אלו מקבלים עצמאיים זיכוי או ניכוי מס על התשלומים, וגם עליהם חלות ההטבות שתוארו לעיל שנובעות שמתיקון 190 לפקודת מס הכנסה.
לקבלת תכנון, ליווי והכוונה
אם כן, התאמת מס תיק ניירות ערך היא היבט חיוני בהשקעה בשוק ההון ובחיסכון בכלל, ומצטרפת להיבטים נוספים בבחירת המכשירים והמסלולים המתאימים לכם. בבחירה יש להביא בחשבון את הצרכים שלכם, את טווחי החיסכון, האם וכמה כסף פנוי להשקעה, את העדפות הסיכון והתשואה, וכאמור גם את היבטי המיסוי והוצאות נוספות. באמצעות סוכן ביטוח פיננסי פנסיוני, ניתן לבנות את האסטרטגיה המתאימה והיעילה ביותר עבורכם, ולמקסם את החסכונות וההשקעות שלכם.
לפרטים נוספים ולקבלת הכוונה, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו בטלפון 054-302-1122