אריק סלוצקי – סוכן פנסיוני ופיננסי

מס הכנסה לגמלאים: פטורים, החזרים והטבות

אם חשבתם שעם היציאה לגמלאות תגידו שלום למס הכנסה, ולעולם לא תתראו עוד, הרי שאתם טועים. למעשה, מס הכנסה ממשיך לנכות את המיסים, הן מהפנסיה שלכם והן מהכנסתכם אם אתם ממשיכים לעבוד. יחד עם זאת, ניתן להפחית באופן משמעותי את חבות המס על ידי התנהלות נבונה, ובפרט ניצול נקודות הזיכוי התוספות לפנסיה, ביצוע תיאום מס לגמלאים עובדים, והפקדות מהמשכורת לקופת גמל תוך ניצול הטבות בפקודת מס הכנסה. בשורות הבאות יובא מידע מקיף על הנושא.

מס הכנסה על הפנסיה

כאשר מדברים על מס הכנסה גמלאים מתכוונים לשני מקורות הכנסה – הפנסיה והמשכורת (במידה וממשיכים לעבוד ולהשתכר במקביל לקבלת קצבת הפנסיה). ראוי להדגיש כי מה שלא משלמים הוא את דמי הביטוח הלאומי, ובנוסף – אין תשלומי מס הכנסה על קצבת הזקנה.

באשר לפנסיה, חישוב מס הכנסה לגמלאים הוא שיעור מסוים מתוך הקצבה, העולה ביחד עם גובה הקצבה. כלומר, מדובר במדרגות מס, באופן דומה למדרגות המשולמות על הכנסה מעבודה לאורך השנים של לפני הפריסה. מדרגות המס מעודכנות משנה לשנה, ונכון לשנת 2024 שיעור המס עומד על 10% עבור פנסיה של עד 7,010 ₪, ולאחר מכן 14% עד 10,060 ₪, 20% על החלק שעד 22,440 ₪ וכן הלאה. מדובר במיסוי המגיע למאות רבות של שקלים בחודש, ואלפים בשנה.

את חבות המס על הפנסיה ניתן להקטין באופן משמעותי על ידי ניצול נקודות זיכוי, אשר כל אחת מהן שווה 242 ₪ נכון לשנת 2024. כך למשל, יש חצי נקודת זיכוי כתוספת לנשים, שתיים ורבע נקודות זיכוי לתושבי ישראל, ועוד. אפילו ניצול של נקודות הזיכוי הבסיסיות יכול להוריד את גובה חבות המס לעשרות שקלים בודדות לחודש.

מס הכנסה על הכנסה מעבודה

ההיבט השני שחשוב להכיר הוא מס הכנסה לפנסיונרים עובדים. אכן, גמלאים עם הכנסה שגם מקבלים פנסיה צריכים לשלם מס על משכורתם, ולא מעט. במידה ולא יעשו תיאום מס לגמלאים הרי שהם יימצאו במדרגת המיסוי הגבוהה ביותר, העומדת על 47%, ובמילים אחרות – כמעט מחצית מהמשכורת הולכת למס הכנסה. כמובן שאין כל סיבה לשלם את המס הגבוה, והפתרון הוא פשוט לעשות תיאום מס. את הפרוצדורה הפשוטה הזו ניתן לעשות באופן מקוון דרך רשות המיסים, או לפנות אל רשות המיסים בכתב תוך מילוי טופס 116. נציין, שמי שמעוניין לבצע תיאום מס לגמלאים 2023 יכול לעשות זאת עד ל- 13 למאי 2024 עקב הארכת המועדים על ידי רשות המיסים. לאחר ביצוע התיאום, במידה ומגיעים החזרים על השנה הקודמת, יינתן החזר מס לגמלאים בדומה לעובדים אחרים.

לנצל את סעיף 47 וסעיף 45 לפקודת מס הכנסה

גמלאים עובדים המקבלים הכנסה יכולים לנצל שני סעיפים בפקודת מס הכנסה, המפחיתים את חבות המס שלהם. סעיף 45 לפקודה מעניק זיכוי מס של 35% על הפקדות לקופות גמל. כלומר, מקבלים החזר כספי על הסכום שממנו ירד המס. למשל, אם אדם הפקיד לקופת הגמל 5,000 ₪ הרי שתחילה מס הכנסה מנכה את המס מההפקדות בהתאם למדרגת המס של העובד, ולאחר מכן ניתן החזר של 35% מתוך 5,000, העומד על 1,750 ₪.

לעומת זאת, סעיף 47 לפקודה מעניק ניכוי מס, לא רק על הפקדות לקופות גמל אלא לכל מכשירי החיסכון הפנסיוניים. מדובר בהפחתה של הסכום שהופקד אל קופת הגמל מתוך ההכנסה החייבת במס, בדומה לכל הוצאה מוכרת אחרת. כך למשל, אם אדם מרוויח 15,000 ₪ בחודש, ומתוכם הוא מפקיד 1,500 ₪ לקופת גמל, הרי שסכום זה יורד מההכנסה החודשית ולכן מס הכנסה יתייחס להכנסה של 13,500 ₪ בלבד. לא פעם, הפחתה זו הינה משמעותית מאחר והיא "מקצצת" מהכספים המצויים במדרגת המס העליונה והגבוהה ביותר של הנישום.

לקבלת תכנון, ליווי והכוונה מקצועית

חשוב מאוד לנצל הטבות מס הכנסה לגמלאים, המאפשרות להשאיר הרבה כסף אצלכם, ועל הדרך גם להגדיל את החסכונות העומדים לרשותכם. עם זאת, לפני שבוחרים את קופת הגמל שאליה תפקידו, ולפני שתחליטו על גובה ההפקדה, חשוב לברר עם סוכן ביטוח פנסיוני. אנו נסביר לכם על זכויותיכם והאפשרויות הפתוחות בפניכם, נעזור לבחור את קופת הגמל הטובה והמתאימה ביותר, נסייע להחליט על סכום ההפקדה לאור המשכורת והתקרות המותרות בחוק, ועוד.

לפרטים נוספים ולקבלת הכוונה, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו בטלפון 054-302-1122

מלאו את הטופס

ואחזור אליכם בהקדם.