ייפוי כוח מתמשך וצוואה הם שני מסמכים בעלי חשיבות גדולה, שאותם יש להכין מבעוד מועד, ושניהם נוגעים לרוב לפרק האחרון של החיים, ואף לאחריו. עם זאת, יש הבדלים גדולים ומשמעותיים בין שני מסמכים אלו, כפי שנראה להלן. במאמר הבא יוסבר על ייפוי כוח מתמשך לעומת צוואה, מי מבצע עריכת ייפוי כוח מתמשך, איך מגישים אותו, ועוד.
ייפוי כוח מתמשך: כלי משפטי חשוב לשמירה על כבוד האדם
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם בגיר (מעל גיל 18) לקבוע מי יטפל בענייניו האישיים, הרפואיים והכספיים בעתיד, כאשר הוא לא יהיה כשיר לקבל החלטות בעצמו. על פי רוב, מסמך זה מתבקש על ידי אנשים בגיל מבוגר, הסבורים כי ייתכן מצב פיזי או מנטאלי שבו אינם עוד יכולים לקבל את החלטותיהם ולהבין את מצבם. אותם אנשים מעוניינים שבמצב זה, תהיה דמות אחת או מספר דמויות ידועות, לרוב בני משפחה, שיקבלו את ההחלטות בענייניהם.
לפיכך, לייפוי כוח מתמשך יש חשיבות במספר מישורים:
- שמירה על עצמאות: ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם לשלוט בחייו ובגופו גם כאשר הוא אינו מסוגל לעשות זאת בעצמו.
- מניעת סכסוכים משפחתיים: ייפוי כוח מתמשך יכול למנוע סכסוכים בין בני משפחה לגבי אופן הטיפול באדם שאינו כשיר.
- הבטחת רצון האדם: ייפוי כוח מתמשך מבטיח שרצונותיו של האדם לגבי הטיפול בו יכובדו, גם כאשר הוא אינו מסוגל להביע אותם בעצמו.
מה נכלל בייפוי כוח מתמשך?
בייפוי כוח מתמשך ניתן לכלול מספר רכיבים:
- הוראות כלליות: ניתן להורות מי יהיה מיופה הכוח ומה יהיו סמכויותיו הכלליות.
- הוראות ספציפיות: ניתן להורות הוראות ספציפיות לגבי נושאים שונים, כגון:
- טיפולים רפואיים: ניתן להורות אלו טיפולים רפואיים האדם מעוניין לקבל או לא לקבל, במצבים שונים. יש לציין כי הטיפולים שניתן לקבל תלויים בין היתר בביטוח הבריאות שמחזיק האדם.
- מקום מגורים: ניתן להורות היכן האדם מעוניין לגור, במצבים שונים.
- ניהול כספים: ניתן להורות מי ינהל את כספי האדם ובאיזה אופן.
- עניינים אישיים: ניתן להורות הוראות לגבי עניינים אישיים, כמו קשרים חברתיים, פעילויות פנאי וכדומה.
עריכת ייפוי כוח מתמשך, הפקדתו וכניסתו לתוקף
עקב רגישות המסמך, ייפוי כוח מתמשך נערך רק על ידי עורכי דין שעברו הכשרה ייעודית, ושהינם בעלי אישור והסמכה מהאפוטרופוס הכללי. לאחר שהמסמך נערך ונחתם, יש להפקיד אותו אצל האפוטרופוס הכללי. הפקדת ייפוי כוח מתמשך יכולה להתבצע בשתי דרכים, עם עורך הדין או באופן עצמאי. עורך הדין מפקיד יפוי כח מתמשך מקוון באתר הייעודי של משרד המשפטים, ואילו הפקדה עצמאית נעשית במשרדי האפוטרופוס הכללי באזור בו מתגורר האדם החתום על הייפוי. לאחר מכן, בין אם בוצעה הפקדת ייפוי כוח מתמשך מקוון או פיזית, תישלח הודעה המאשרת את ההפקדה מהאפוטרופוס הכללי.
לאחר האישור של האפוטרופוס הכללי, ייפוי כוח מתמשך אינו נכנס לתוקף. הכניסה לתוקף תחול כאשר יתקיימו התנאים האמורים בייפוי הכוח (אם הוצבו), או כאשר האדם כבר אינו יכול להבין מדוע ניתן ייפוי הכוח. את ההחלטה מקבלים לא רק בני המשפחה, אלא נדרשת גם חוות דעת רפואית מתאימה.
כמה מילים על צוואות
על מנת להבין מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך וצוואה, יש להסביר מהן בדיוק צוואות. ובכן, צוואה היא מסמך משפטי המאפשר לאדם לקבוע מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. ניתן לכלול בצוואה הוראות לגבי:
חלוקת רכוש:
- ניתן להוריש את הרכוש לכל אדם או גוף, בין אם מדובר בקרובי משפחה, חברים, ארגוני צדקה או כל גורם אחר.
- ניתן לחלק את הרכוש באופן שווה בין היורשים, או לקבוע חלוקה שונה בהתאם לרצונו של המצווה.
- ניתן להוריש נכס ספציפי לאדם מסוים, כמו בית, רכב, תכשיט וכדומה.
- ניתן להוריש סכום כסף ספציפי לאדם מסוים.
- ניתן להוריש את כל הרכוש לאדם אחד, או לחלק אותו בין מספר אנשים.
יש להדגיש כי ללא צוואה, חלוקת העיזבון תבוצע על פי האמור בחוק הירושה. חוק זה קובע חלוקה לפי סדר יורשים, החל בבן הזוג הנותר והילדים, דרך האחים, הנכדים, ההורים וכן הלאה. יש להדגיש כי חוק הירושה קובע חלוקה כללית באחוזים מהעיזבון, ואינו נכנס לדקויות של פרטי הרכוש והכספים, וגם אינו יכול לאפשר חלוקה שונה לפי ראות עיניו של המוריש בדיוק למען מטרה זו קיימת צוואה.
הצוואה גם מסייעת למנוע סכסוכים בין היורשים ולשמור על שלום בית, עוזרת בניהול תקין וחלק יותר של העיזבון, מאפשרת חלוקה צודקת או חסכונית יותר של נכסי הנפטר, ועוד. בנוסף לכך, בצוואות ניתן לתת עוד מספר הוראות כגון אפוטרופוס לקטין או לאדם חסר דעת, ולקבוע מי יהיה אחראי על הטיפול בהם ועל רכושם לאחר מות המצווה.
כמו כן, ניתן לכלול בצוואה הוראות מיוחדות לגבי נושאים שונים, כגון לגבי טקס הלוויה, גידול הילדים לאחר מותו של המצווה, להורות מי ינהל את העסק של המצווה לאחר מותו ולקבוע הנחיות לגבי ניהולו, ועוד.
סיכום ההבדלים בין ייפוי כוח מתמשך ובין צוואה
כאמור, ייפוי כוח מתמשך וצוואה הם שני מסמכים משפטיים חשובים, אך הם שונים זה מזה הן בתכליתם והן בתקופה בה הם נכנסים לתוקף. צוואה היא מסמך משפטי המאפשר לאדם לקבוע מה ייעשה ברכושו לאחר מותו, ולפיכך היא נכנסת לתוקף רק לאחר מות המצווה. היא קובעת את חלוקת הרכוש בין היורשים, ויכולה לכלול הוראות לגבי מינוי אפוטרופוס לקטינים, הוראות לגבי טקס הלוויה וקבורה, וכדומה.
לעומת זאת, ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם לקבוע מי יטפל בענייניו האישיים, הרפואיים והכספיים בעתיד, כאשר הוא לא יהיה כשיר לקבל החלטות בעצמו. לפיכך, המסמך נכנס לתוקף רק כאשר האדם לא כשיר, כפי שקבע רופא מומחה, והוראותיו מסתיימות לאחר מותו של האדם. למעשה, מסמך זה מאפשר לאדם לשלוט במידת מה בחייו ובגופו, גם כאשר הוא אינו מסוגל לעשות זאת בעצמו, דרך אנשים אחרים שהוסמכו לכך.
לקבלת תכנון וליווי בנושאי צוואה וייפוי כוח מתמשך
לייפוי כוח מתמשך ולצוואה יש משמעויות רבות, הן ברמה האישית, הן ברמה הבריאותית והן ברמה הכלכלית. לכן, לפני שאתם ניגשים לעורך דין על מנת לערוך את המסמכים האלו חשוב לברר עם סוכן ביטוח פנסיוני ופיננסי, שיסייע לכם להבין את ההשלכות הרלוונטיות לתחומו ולכלכל את צעדיכם בתבונה. למשרדנו ניסיון רב במתן תכנון וליווי בנושאים אלו, ונשמח לעמוד גם לרשותכם.
לפרטים נוספים ולקבלת הכוונה, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו בטלפון 054-302-1122