אריק סלוצקי – סוכן פנסיוני ופיננסי

רווחים בניכוי דמי ניהול, דמי הצלחה הוצאות ניהול השקעות ועוד

בעולם ההשקעות, הבנה והערכת הוצאות הניהול הינה קריטית למשקיעים שרוצים למקסם את התשואה שלהם. להוצאות אלו יכולה להיות השפעה משמעותית על הרווחיות הכוללת, והשוואה ביניהן יכולה לעזור לקבל החלטות מושכלות יותר לגבי אסטרטגיית ההשקעה הכללית ובחירת המכשירים השונים. במדריך זה נבחן את המורכבות של הוצאות ניהול השקעות, דמי הניהול ודמי ההצלחה, נחשב את השפעתם על רווחים, נשווה בין מבני עמלות שונים ונספק תובנות לגבי שילוב הוצאות באסטרטגיית השקעה כוללת.

בואו נתחיל עם דמי הניהול

כל גוף ומכשיר שאליו אתם מעבירים כספים, המושקעים בשוק ההון ובאפיקים נוספים, גובה דמי ניהול השקעות בגובה מסוים. הוצאות או עמלות אלו מופחתות מהתשואות שמפיק התיק, ובכך מפחיתות את הרווחיות הכוללת. חשוב להדגיש כי דמי הניהול עשויים להשתנות בהתאם לאפיק ההשקעה ולאסטרטגיה הספציפית בה נוקט המשקיע. הבה נבחן מספר סוגים עיקריים של דמי ניהול ואופן השפעתם על הרווחיות.

במכשירי החיסכון השכיחים, לדמי הניהול יש שני רכיבים. הראשון הוא דמי הניהול מהפקדות, שעומדים על אחוז מסוים מכל ההפקדות של החוסכים. השני הוא דמי ניהול קבועים מתוך היתרה הצבורה, כלומר אחוז מסוים מכל הכסף שכבר צבור בחיסכון. דמי הניהול הללו אינם מצויים בחלל הריק, אלא צריכים לעמוד בתנאים של משרד האוצר והפיקוח על שוק ההון והביטוח.

כך למשל, בקרן פנסיה מקיפה ניתן לגבות עד 6% מהפקדות חודשיות, ועד 0.5% מצבירה (מטבע הדברים, דמי הניהול נמוכים ואף משמעותית מהרף המקסימאלי המותר). לעומת זאת, בקרן פנסיה כללית מותר לגבות עד 4% מההפקדות ועד 1.05% מהסכום הצבור, ואותם השיעורים המקסימאליים מותרים גם בביטוחי המנהלים וקופות הגמל. לעומת זאת, קרנות פנסיה ברירת מחדל שזכו במכרז של משרד האוצר, יכולות לגבות עד 1% מההפקדות, ועד 0.22% מהצבירה.

חשוב להבין כי כל שינוי בדמי הניהול יכול להיות בעל השפעה מהותית. אמנם, בטווחים קצרים של שנים בודדות, כמה עשיריות האחוז לכאן או לכאן לא משנות הרבה, אבל בחיסכון פנסיוני של 30 שנה ויותר, הן עשויות להתבטא אפילו במאות שקלים בקצבה החודשית שתתקבל בסופו של דבר.

על מנת להמחיש את השפעת דמי הניהול על החיסכון, נביא דוגמא של קרן פנסיה מקיפה הגובה את דמי הניהול המקסימאליים. נניח שאנו מפקידים 10,000 ש"ח לחודש לקרן הזו, והחישוב יהיה כלדהלן:

דמי ניהול מההפקדות: 6% * 10,000 ש"ח = 600 ש"ח לשנה.

דמי ניהול מהצבירה: 0.5% * 120,000 ש"ח (צבירה לאחר שנה) = 600 ש"ח לשנה, ולאחר מכן כ- 1,200 ש"ח וכן הלאה.

בכל מקרה, סך דמי הניהול לשנה הראשונה: 600 ש"ח + 500 ש"ח = 1,100 ש"ח לשנה.

לעומת זאת, בואו ניקח קרן פנסיה ברירת מחדל הגובה את המקסימום של דמי ניהול מהפקדות עד 1%, ודמי ניהול מהצבירה: עד 0.22%.שוב אנו מפקידים 10,000 ש"ח לחודש לקרן הפנסיה.

דמי ניהול מההפקדות: 1% * 10,000 ש"ח = 100 ש"ח לשנה.

דמי ניהול מהצבירה: 0.22% * 120,000 ש"ח (צבירה לאחר שנה) = 264 ש"ח לשנה.

סך דמי ניהול: 100 ש"ח + 264 ש"ח = 364 ש"ח לשנה.

ועכשיו, בואו ניקח לדוגמא את דמי ניהול בפוליסות חיסכון, שבהן הטווחים המקובלים הינם:

דמי ניהול מההפקדות: 0.8%-1.4%.

דמי ניהול מהצבירה: 0.6%-1%.

נניח שאנו מפקידים 10,000 ש"ח לחודש לפוליסת חיסכון עם דמי ניהול מקסימליים:

דמי ניהול מההפקדות: 1.4% * 10,000 ש"ח = 140 ש"ח לשנה.

דמי ניהול מהצבירה: 1% * 120,000 ש"ח (צבירה לאחר שנה) = 1,200 ש"ח לשנה.

סך דמי ניהול: 140 ש"ח + 1,200 ש"ח = 1,340 ש"ח לשנה.

מקרים וסוגים נוספים של דמי ניהול

כאמור, בגופים ומכשירים שונים יש דמי ניהול בשיעורים ואף מסוגים שונים. כך למשל, בבתי ההשקעות טווח דמי הניהול המקובל הוא:

ניהול מנוהל: 0.7%-1.5% משווי התיק בשנה.

ניהול עצמי: 0.2%-0.5% משווי התיק בשנה.

נניח שיש לכם תיק השקעות בשווי 100,000 ש"ח מנוהל, עם דמי ניהול מקסימליים, עליו תשלמו:

דמי ניהול: 1.5% * 100,000 ש"ח = 1,500 ש"ח לשנה.

ניהול עצמי: 100,000 ש"ח * 0.5% = 500 ש"ח לשנה.

דוגמא נוספת היא גופים ומנהלי השקעות מסוימים שעשויים לגבות עמלות מבוססות ביצועים, בנוסף לדמי הניהול הסטנדרטיים. עמלות אלו הקרויות דמי הצלחה מחושבות בדרך כלל על סמך ביצועי ההשקעה ביחס למדד. על המשקיעים להעריך אם עמלות מבוססות ביצועים סבירות ומתואמות לציפיותיהם. דוגמא בולטת לכך היא קרנות הגידור, שמלבד דמי ניהול העומדים במוצע על 2% לשנה, גובות דמי הצלחה הנעים בין 10% ל- 50%, ולרוב עומדים על כ- 20% מתוך הרווחים.

הוצאות ניהול השקעות – מעבר לדמי הניהול

כאשר אנשים מקבלים לידיהם את הדוחות מקרנות הפנסיה, הדוח כולל את השורה רווחים/הפסדים בניכוי הוצאות ניהול השקעות. העניין הוא שאנשים רבים אינם מבינים מה זה הוצאות ניהול השקעות, וחשוב לדעת במה דברים אמורים. מדובר בהוצאות שקרנות הפנסיה מעבירות לגופים חיצוניים, עבור קניית ומכירת ניירות ערך ועבור ניהול השקעות.

כלומר, הפסדים או רווחים בניכוי הוצאות ניהול השקעות אינם מתייחסים לדמי הניהול, אלא להוצאות נוספות כמו עמלות קניית ומכירות ניירות ערך, הוצאות קבועות ממתן הלוואות או מהשקעות בניירות ערך בלתי סחירים, הוצאות הקשורות לניהול תובענות ותביעות. כמו כן, ישנן הוצאות הקשורות בהשקעות במקרקעין, השקעות בקרנות נאמנות זרות, בתעודות סל זרות, בתעודות סל ישראליות, ועוד.

כאשר מתייחסים אל רווחים או הפסדים בתוספת הוצאות ניהול השקעות, יש לזכור כי בשנה שעברה (2023) בוטלה מגבלת הוצאות הניהול שעוברות לגופים חיצוניים, שעמדה על 0.25% מהצבירה. המשמעות היא שישנה חובה ליידע מראש את החוסכים על גובה ההוצאות העתידיות במסלולים השונים, ובמידה וההוצאות יהיו גבוהות יותר הן ירדו מדמי הניהול שגבה הגוף המנהל, להבדיל מהגדלת ההוצאות והשתתן על החוסכים. עם זאת, לא קיימת מגבלה על עמלות קניה ומכירה, כלומר על ההוצאות הישירות לניהול ההשקעה.

אמנם גם הוצאות אלו הן לרוב בשיעור נמוך של כמה עשיריות האחוז, ועדיין, בטווח הארוך הן בהחלט יכולות להשפיע על היתרה הצבורה ועל הקצבה המתקבלת בסופו של יום. לכן, בדיוק כמו עם דמי הניהול, חשוב לבצע גם על הוצאות ניהול השקעות השוואה, ולבחור באופן מושכל. כמובן, ניתן לבחון אפשרויות שונות להפחתת דמי הניהול עצמם, כמו ניהול משא ומתן, העדפת דמי ניהול מהפקדה ולא מצבירה ככל שמתקדמים בשנות החיסכון, בחירה של מסלולי השקעה זולים יותר בדמי הניהול, ועוד.

לקבלת תכנון, ליווי והכוונה מקצועית

הבנת דמי הניהול והוצאות ניהול ההשקעות חיונית עבור משקיעים וחוסכים המבקשים לשפר את תשואות שלהם. על ידי השוואת עמלות, חישוב השפעת ההוצאות על רווחים והפסדים, והתחשבות בהוצאות בהקשר הרחב יותר של אסטרטגיות השקעה, משקיעים יכולים לקבל החלטות מושכלות יותר. אם אתם זקוקים לתכנון והכוונה בהתאמה אישית בנושא הוצאות ניהול השקעות, פנו אל אריק סלוצקי, סוכן ביטוח פנסיוני ופיננסי מהימן עם מחויבות לשירות מקצועי.

לפרטים נוספים ולקבלת הכוונה, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו בטלפון 054-302-1122

מלאו את הטופס

ואחזור אליכם בהקדם.